door The Food Sparring Partner
•
22 april 2022
Elke supermarkt ligt tegenwoordig vol met vega vleesvervangers, een schap vol waar je tegenaan loopt richting de vlees en vis afdeling. Het klinkt op zich goed, een worstje bij de avondmaal terwijl je veganistisch bent. Alsof alles mogelijk is! Je wilt vegetarisch eten maar hebt toch zin in (een soort van) vlees, want de echte smaak is maar moeilijk te evenaren. Of je koopt het om de natuur een handje te helpen, want echt vlees geeft uitstoot. Wel jammer dat nu prijzen erg zijn gestegen van deze vervangers voor de zoekende. Nieuwe industrie Veel spelers hebben ingespeeld op de nieuwe vraag naar producten, een groot aanbod is beschikbaar voor de consument. Dit was/is allemaal nieuw, het is geen industrie die is omgebouwd naar iets beters. Om deze vervangers te produceren is veel opgezet, laboratoriums en onderzoekers die de moleculen en smaken hebben geprobeerd na te maken. Fabrieken om de producten de producten te produceren worden opgestart, er worden verpakkingsmaterialen ingekocht om alles te verpakking en vrachtwagens geregeld om alles te vervoeren naar de supermarkten. Waarom is dit nodig? Maar wat nou als je (een dagje) geen vlees wilt eten? Moet er dan perse een vervanging voor zijn? Kunnen we niet zelf de falafel balletjes draaien, de croutons of geroosterde noten toevoegen voor de crunchiness of een eitje koken om het vullende effect te geven wat we missen? Er zijn recepten en technieken in overvloed om een gerecht smaak en voldoening te geven zonder vlees of vervangers. Waarom doen we dit niet? Waarom blijven we zoeken naar een alternatief? Gemak is het makkelijkste antwoord. Wat is een beter alternatief? En wat nou als we dit niet zouden doen? En wel gebruik maken van wat er al is in plaats van iets nieuws te creëren? Dan zouden de vleesvervangers er niet hoeven te zijn. Geen extra laboratoriums, fabrieken, verpakkingen en vervoer voor een aparte sector. Want hé, dit geeft ook milieuvervuiling. Net zoals het echte vlees. Zouden we dan minder door mensen geproduceerde smaken in ons lichaam laten en meer natuurlijke alternatieven zoeken? Een champignonburger in plaats van gemodificeerd vlees, een stukje vis of een stukje kaas. In het kader van “it is what it is”. Waarom moet er altijd iets nieuws komen zonder te kijken wat de basis ons al geeft? En die lekkere kaas schnitzel is natuurlijk ook puur gemak.. Of zoals ik ze noem, kaassoufflé voor in de pan. Want meer is het eigenlijk niet.