Educatie over koken en eten

Wat leren kinderen op school?

Kinderen krijgen geen enkel onderwijs in het bereiden van maaltijden en de algemene kennis in voedsel. Het is dan ook niet gek dat de gemiddelde puber net aan een ei kan bakken omdat het honger heeft en de ouder niet thuis is.

Wat is mis met wat basiskennis? En waar zijn die educatieve moestuintjes gebleven zodat het kroost weet dat de worteltjes niet in de boom groeien?


Jamie Oliver's Food Revolution


Een schokkend voorbeeld van de uitwerking hiervan is bijvoorbeeld de aflevering van Jamie Oliver's Food Revolution in Amerika, hij staat voor een klas leerlingen die hij vragen laat beantwoorden over de herkomst van voedsel. 

De vraag wordt aan 10 jarige gesteld: Waar komt honing vandaan? Met afbeeldingen worden de mogelijke antwoorden weergegeven: Beer - Bijen honingraat - bloem. 

Na te gaan dat deze antwoorden niet random zijn, koos 90% van de leerlingen voor het antwoord Beer. 

Ook de welgeliefde candy in Amerika kwam aan bod, de sprinkels op het ijs. Niemand wist wat zij wekelijks in hun mond stopten. Dat de glans van kleine insecten vandaan kwam was dan ook een verrassend voor de kinderen. 

 

Helaas zijn er weinig instellingen die zich bezighouden met de educatie van kinderen op het gebied van voeding en bereiding hiervan. 

Wat in mijn ogen erg vreemd is. Behalve dat het in mijn leven een grote rol speelt en mijn interesse er ligt, lijkt het mij logisch om de mens op te voeden met deze kennis. 

Het zal een hoop ziektes en vervuiling schelen mocht iedereen zelf zijn eten kunnen bereiden, geen ongezonde keuzes maken en lokaal/seizoensgebonden kopen. 

Normen en waarden en waarden worden meegegeven, maar hoe zit het met een van de eerste levensbehoeftes?

door The Food Sparring Partner 22 april 2022
Elke supermarkt ligt tegenwoordig vol met vega vleesvervangers, een schap vol waar je tegenaan loopt richting de vlees en vis afdeling. Het klinkt op zich goed, een worstje bij de avondmaal terwijl je veganistisch bent. Alsof alles mogelijk is! Je wilt vegetarisch eten maar hebt toch zin in (een soort van) vlees, want de echte smaak is maar moeilijk te evenaren. Of je koopt het om de natuur een handje te helpen, want echt vlees geeft uitstoot. Wel jammer dat nu prijzen erg zijn gestegen van deze vervangers voor de zoekende. Nieuwe industrie Veel spelers hebben ingespeeld op de nieuwe vraag naar producten, een groot aanbod is beschikbaar voor de consument. Dit was/is allemaal nieuw, het is geen industrie die is omgebouwd naar iets beters. Om deze vervangers te produceren is veel opgezet, laboratoriums en onderzoekers die de moleculen en smaken hebben geprobeerd na te maken. Fabrieken om de producten de producten te produceren worden opgestart, er worden verpakkingsmaterialen ingekocht om alles te verpakking en vrachtwagens geregeld om alles te vervoeren naar de supermarkten. Waarom is dit nodig? Maar wat nou als je (een dagje) geen vlees wilt eten? Moet er dan perse een vervanging voor zijn? Kunnen we niet zelf de falafel balletjes draaien, de croutons of geroosterde noten toevoegen voor de crunchiness of een eitje koken om het vullende effect te geven wat we missen? Er zijn recepten en technieken in overvloed om een gerecht smaak en voldoening te geven zonder vlees of vervangers. Waarom doen we dit niet? Waarom blijven we zoeken naar een alternatief? Gemak is het makkelijkste antwoord. Wat is een beter alternatief? En wat nou als we dit niet zouden doen? En wel gebruik maken van wat er al is in plaats van iets nieuws te creëren? Dan zouden de vleesvervangers er niet hoeven te zijn. Geen extra laboratoriums, fabrieken, verpakkingen en vervoer voor een aparte sector. Want hé, dit geeft ook milieuvervuiling. Net zoals het echte vlees. Zouden we dan minder door mensen geproduceerde smaken in ons lichaam laten en meer natuurlijke alternatieven zoeken? Een champignonburger in plaats van gemodificeerd vlees, een stukje vis of een stukje kaas. In het kader van “it is what it is”. Waarom moet er altijd iets nieuws komen zonder te kijken wat de basis ons al geeft? En die lekkere kaas schnitzel is natuurlijk ook puur gemak.. Of zoals ik ze noem, kaassoufflé voor in de pan. Want meer is het eigenlijk niet.
7 november 2021
Time for change in the UK
Plannen van avondeten is een lastige taak. Wat gaan we vanavond eten? Laat mij je helpen!
17 oktober 2021
Dagelijkse frustraties