Educatie over koken en eten
Wat leren kinderen op school?
Kinderen krijgen geen enkel onderwijs in het bereiden van maaltijden en de algemene kennis in voedsel. Het is dan ook niet gek dat de gemiddelde puber net aan een ei kan bakken omdat het honger heeft en de ouder niet thuis is.
Wat is mis met wat basiskennis? En waar zijn die educatieve moestuintjes gebleven zodat het kroost weet dat de worteltjes niet in de boom groeien?
Jamie Oliver's Food Revolution
Een schokkend voorbeeld van de uitwerking hiervan is bijvoorbeeld de aflevering van Jamie Oliver's Food Revolution in Amerika, hij staat voor een klas leerlingen die hij vragen laat beantwoorden over de herkomst van voedsel.
De vraag wordt aan 10 jarige gesteld: Waar komt honing vandaan? Met afbeeldingen worden de mogelijke antwoorden weergegeven: Beer - Bijen honingraat - bloem.
Na te gaan dat deze antwoorden niet random zijn, koos 90% van de leerlingen voor het antwoord Beer.
Ook de welgeliefde candy in Amerika kwam aan bod, de sprinkels op het ijs. Niemand wist wat zij wekelijks in hun mond stopten. Dat de glans van kleine insecten vandaan kwam was dan ook een verrassend voor de kinderen.
Helaas zijn er weinig instellingen die zich bezighouden met de educatie van kinderen op het gebied van voeding en bereiding hiervan.
Wat in mijn ogen erg vreemd is. Behalve dat het in mijn leven een grote rol speelt en mijn interesse er ligt, lijkt het mij logisch om de mens op te voeden met deze kennis.
Het zal een hoop ziektes en vervuiling schelen mocht iedereen zelf zijn eten kunnen bereiden, geen ongezonde keuzes maken en lokaal/seizoensgebonden kopen.
Normen en waarden en waarden worden meegegeven, maar hoe zit het met een van de eerste levensbehoeftes?




